
Når man forestiller sig at stå på en bjergtinde i Himalaya eller i Svensk Lapland med en såret vandrer efter et dramatisk styrt, er det let at tænke på Paul S. Auerbach’s skelsættende værker inden for “wilderness medicine”. Siden 1986 har “Medicine for the Outdoors” været fremhævet som en af hovedværkerne inden for felthåndbøger, der egner sig til brug i uforudsete situationer.
Bogens niveau egner sig til alle med interesse for akutmedicin og traumatologi i felten. Den fokuserer på rationelle overvejelser, lette håndgreb og især improvisation, når man ikke har specialudstyr til rådighed. Derfor er bogen uundværlig for sygeplejersker udsendt med nødhjælpsorganisationer som Læger uden Grænser, ekspeditionsledere og akutlæger i forsvaret.
Bogen er relevant i alle faser af en ekspedition. For eksempel gennemgår kapitel 1, hvordan man bedst forbereder sig, med titlen “Before You Go”. Den fungerer også glimrende som et hurtigt opslagsværk for vejledning om bistik, forfrysninger og meget mere. Bogens illustrationer af bandagerings- og stabiliseringsteknikker til frakturer gør alene bogen værd at eje.
Selvom Paul S. Auerbach døde i 2021, videreudvikles bogen af Tate Higgins og Ali S. Arastu. Den 7. udgave udkom i 2023.
“Medicine for the Outdoors” er en essentiel ressource, der bør være både på hylden og i rygsækken hos enhver sygeplejerske, der arbejder i felten. Dens dybdegående og præcise indhold af meget høj faglig kvalitet sikrer, at sygeplejersker er forberedte på at håndtere uforudsete situationer overalt i verden.
Hvis man er umættelig inden for emnet findes også bøgerne Field Guide to Wilderness Medicine – en håndbogs version af Auerbachs store Wilderness Medicine 2-volume set.

